Als het dienstverband van jouw medewerker eindigt tijdens zijn ziekte. hoef je het loon niet meer door te betalen. Op de laatste dag dat je werknemer bij jou in dienst is, geef je aan UWV door dat hij ziek is. Via het formulier Aanvragen Ziektewetuitkering van UWV.
De hoogte van de uitkeringen ligt tussen 70% en 100% van het dagloon. Het totale inkomen per dag met een Ziektewetuitkering kun je berekenen met de Rekenhulp Ziektewet van UWV.
Standaard regelt UWV alles rondom (ex)medewerkers die in de Ziektewet komen. UWV voert de regelingen uit, betaalt de uitkeringen en is verantwoordelijk voor re-integratie. Jij, als werkgever, draagt een premie Whk (Werkhervattingskas) af.
Je kunt ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet. Je neemt dan zelf de Ziektewetuitkering voor je rekening van (ex)medewerkers die belanden in de Ziektewet. Je betaalt dan zelf 70% van het dagloon. Jij voert de regelingen uit. Daarnaast neem je zelf de verantwoordelijkheid voor de verzuimbegeleiding van zieke ex-werknemers, re-integratie en sancties als ex-werknemers niet meewerken aan re-integratie.
Als eigenrisicodrager heb je een premie-voordeel; je betaalt een lagere gedifferentieerde premie Whk. Daar staan dan wel de verplichtingen en kosten tegenover voor een eigen verzuimadministratie. En een eventuele uitbreiding voor arbodienstverlening.
Je wordt alleen eigenrisicodrager voor de Ziektewet voor werknemers:
Het financiële risico en de complete uitvoering van de Ziektewet en de begeleiding van zieke (ex)medewerkers kun je onderbrengen bij een verzekeraar. Je sluit hiervoor bijvoorbeeld de Ziektewet Eigen Risico verzekering af bij a.s.r.
Goed verzuimmanagement kan je als werkgever een hoop geld schelen. Bijvoorbeeld aan Ziektewetpremie die je moet betalen. Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat een medewerker ziek uit dienst gaat. Gebeurt dat toch? Blijf in contact met de zieke ex-werknemer. a.s.r. kan je helpen met goed verzuimmanagement. Bijvoorbeeld door duurzame inzetbaarheid te stimuleren.