Het doel van de Arbowet of Arbeidsomstandighedenwet is om ongevallen en ziekte op het werk te voorkomen. Het uitgangspunt van de Arbowet is dat werkgever en werknemer samen moeten zorgen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Zo moet de werknemer de eigen veiligheid en gezondheid in acht nemen. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk en moet zorgen voor goede, passende werkomstandigheden. Die zijn nodig voor werknemers om gezond en veilig te kunnen werken. Hieronder vind je alle informatie over de Arbowet en waar je als werkgever rekening mee moet houden.
In de Arbo- of Arbeidsomstandighedenwet staan verplichtingen voor de werkgever en voor de werknemer. Zo moet de werkgever:
Ook werknemers moeten zich volgens de Arbowet aan een aantal regels houden. Zoals:
De Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen SZW) controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de wettelijke regels van de Arbowet. Lees meer over belangrijke wetten en regels waar je mee te maken hebt als werkgever.
Een belangrijk kenmerk van de Arbowet is dat het een kaderwet is. In de Arbowet staan dan ook geen regels staan over concrete risico's maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven. In een arbocatalogus beschrijven werkgevers- en werknemersorganisaties dan ook hoe zij voldoen aan de normen van de Arbowet (de zogenaamde ‘doelvoorschriften’). De Arbowetgeving is vervolgens opgedeeld in drie niveaus, namelijk: de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling.
Het Arbeidsomstandighedenbesluit is een verdere uitwerking van de Arbowet. Hierin staan de regels waar werkgevers en werknemers zich aan moeten houden. Ook de regels die voor specifieke bedrijfssectoren of groepen werknemers gelden, staan in het Arbobesluit.
De Arboregeling is weer een verdere uitwerking van het Arbobesluit. Hierin worden de gedetailleerde voorschriften beschreven. Deze regels zijn verplicht voor zowel werkgever als werknemer.
Het is belangrijk om je medewerker te beschermen tegen onveilige en ongezonde werkomstandigheden. Het doel: verzuim voorkomen. Valt een medewerker toch uit? Dan krijg je te maken met de Wet verbetering poortwachter. In die wet staat dat werkgever en werknemer zich samen met de arbodienst of bedrijfsarts moeten inspannen om de medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.
Met de a.s.r. verzuimverzekering kun je kiezen voor de uitbreidingsmodules Arbobegeleiding en Re-integratie. Deze uitbreiding helpt je om te voldoen aan de regels van de Arbowet.