Home Blogs van a.s.r. Zo maak je je caravan vakantieklaar

Zo maak je je caravan vakantieklaar

24 mei 2019

Zijn jouw auto en caravan al klaar voor het voorjaar? De lente is begonnen en het weer wordt weer beter. Weet jij hoe je je auto en caravan goed voorbereidt voor de zomer?

Wissel tijdig je zomerbanden

Het is weer langer licht dus tijd om de winterbanden van je auto te halen en over te schakelen op zomerbanden. Waarom? Lang doorrijden met winterbanden is niet goed voor de banden. Door het zachte rubber slijten winterbanden sneller dan zomerbanden. Bovendien heb je met winterbanden een langere remweg en een hogere rolweerstand, waardoor je meer brandstof verbruikt en dus meer betaalt.

Was je voorruit

Met al die zon zie je een stuk sneller dat je voorruit erg vuil is. Ook is strooizout slecht voor je auto en is het verstandig om dit er af te poetsen. Pekel die op je auto blijft zitten kan namelijk schade aanrichten op plekken waar de lak al was beschadigd of de carrosserie zwak is. Tijd voor een wasbeurt dus!

Check je accu en vul de vloeistoffen aan

Vergeet niet je accu te checken in het voorjaar. De winter is altijd een zware periode voor een accu en kan deze verzwakken. Vergeet ook niet om de koelvloeistof aan te vullen en het oliepeil te controleren.

Caravan voorjaarscheck

 1. Trekhaak
  Is je trekhaak-kogel vrij van roest? Is er geen zout bij de stekker van de caravan en de contactdoos op de auto gekomen?
 2. Banden
  Controleer de banden op droogtescheurtjes na de winterpauze en vergeet niet de banden op te pompen.
 3. Water
  Heb je de waterinstallatie voor de winter doorgespoeld? Zo niet, gooi dan een scheut bleek of chloor in de tank met enkele liters water en laat dit een nachtje staan. Vergeet niet om de volgende dag de tank goed te spoelen met schoon water. 
 4. Koelkast
  Waarschijnlijk heb je de koelkast vóór de stallingsperiode zorgvuldig gereinigd om schimmel te voorkomen. Controleer voor het wegrijden ook even of de koelkast nog werkt.
 5. Kachel
  De avonden zijn soms nog koud en dan wil je de kachel aandoen. Verwijder ieder jaar de kachelmantel om de spinnenwebben weg te poetsen.

Bekijk meer tips voor je caravan op de website van de ANWB.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren