Home Blogs van a.s.r. Janine is zzp’er en werd zwanger: ‘gelukkig bestaat er een vangnet!’

Janine is zzp’er en werd zwanger: ‘gelukkig bestaat er een vangnet!’

29 april 2019

Janine (34) werkt anderhalf jaar als zelfstandig fotografe als ze erachter komt dat ze zwanger is. Helemaal gepland is het niet, maar dat mag de pret niet drukken. De vraag hoe ze het financieel gaat aanvliegen, leidt aanvankelijk tot slapeloze nachten. ‘Was ik nog maar in loondienst, dacht ik die eerste weken. Een zzp’er die niet werkt, verdient niets, klonk het continu in m’n hoofd.’ Totdat Janine erachter komt dat voor zwangere zelfstandigen een speciale zwangerschapsuitkering bestaat. 

Alle begin is moeilijk. Hoe was jouw start als zzp'er?

‘Het ging me dat eerste jaar als zelfstandige niet slecht af. Voordat ik voor mezelf begon, werkte ik bij een uitgever. Aan die tijd had ik een groot netwerk overgehouden, en ik werd door enkele bladen die onder die uitgever vallen ook als freelancer nog regelmatig ingehuurd. Ik had goede en minder goede maanden; ik schat dat ik bruto gemiddeld tussen 2000 en 3000 euro per maand verdiende.’ 

Echt ideaal was de timing van je zwangerschap niet helemaal.

‘Eh, nee. Eerlijk is eerlijk; liever had ik nog een paar jaar gehad om m’n business meer van de grond te krijgen. Mijn vriend Frank was een jaar voor mij voor zichzelf begonnen, dus we zaten allebei nog in een soort start-up fase. Maar ja, het liep zoals het liep en uiteindelijk geloof ik dat voor alles wel een oplossing is.’ 

Wist je meteen wat die oplossing moest zijn?

‘Niet echt. Toen was ik ook nog in de veronderstelling dat het motto ‘als een zzp’er niet werkt, verdient ‘ie ook niks’ ook tijdens een zwangerschap gold.’

Dat was dus niet zo?

‘Nee! Al snel kwam ik erachter dat het in Nederland écht heel fijn geregeld is voor zwangere zzp’ers - zij hebben namelijk net als zwangere vrouwen in loondienst recht op 16 weken zwangerschapsuitkering: de zogeheten Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ) van het UWV.

Red. Nog slimmer: als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt, keert die vaak uit tijdens zwangerschap (dubbelcheck of jouw verzekeraar dat ook doet). Twee grote voordelen van een AOV als zzp'er zijn:
1. Je kunt zelf bepalen tegen welk bedrag je verzekerd bent. Bij een ZEZ-regeling heb je maximaal recht op het bruto minimumloon.
2. Je ontvangt ook inkomsten als je niet kunt werken door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte. 

Meteen de zwangerschapsuitkering aangevraagd, dus?

‘Haha, ja! Dat kon als je 24 weken zwanger was, dus dat deed ik meteen rond die tijd.’ 

Wanneer ging de ZEZ-uitkering in?

‘Ik mocht zelf kiezen vanaf wanneer dat precies was, mits tussen vier en zes weken voor mijn uitgerekende datum. Ik koos voor zo kort mogelijk voor m’n due date - vier weken dus. Na de bevalling ontving ik daardoor nog twaalf weken uitkering.’ 

Hoeveel ontving je tijdens je verlof? 

‘Ik had meer dan de vereiste 1225 uur aan mijn eigen onderneming besteed, waardoor ik recht had op de maximale zwangerschapsuitkering. Die staat gelijk aan het minimumloon - waardoor ik op een maandelijkse uitkering van 1615 euro uitkwam. Geen vetpot, wél een vangnet. Het kwam goed uit dat ik de jaren voordat ik voor mezelf begon aardig had gespaard, en dat we ook het salaris van Frank hadden om op terug te vallen.’

Gaf dat je de rust om tijdens je verlof ook echt vrij te nemen?

‘Financieel enigszins, hoewel het natuurlijk wel flink minder was dan ik gewend was. In m’n hoofd had ik trouwens helemaal geen rust - ik denk dat elke zzp’er dat herkent: je eigen bedrijf draait altijd door. Ik wilde nog steeds altijd op alle mails reageren, en rondde pas een week voor m’n bevalling m’n laatste opdracht af. Een tikkie eigenwijs, maar ik wilde gewoon een zo groot mogelijke financiële buffer opbouwen voor het zover was. En ja, ik wist ook dat het even schakelen was om - op die uitkering na - een tijdje geen enkele inkomsten van mezelf te hebben. Het feit dat die zwangerschapsuitkering je verzekert van een veilige basis, is fijn.’ 

Maar riant leven kon je er niet van. 

‘Nee, dat niet. Het scheelde dat ik ‘s avonds sowieso een dweil was, maar dingen als (luxe) uit eten gaan of andere ‘extraatjes’ permitteerde ik me die periode niet zo makkelijk. Ook omdat ik niet zeker wist hoe snel ik na de bevalling weer aan het werk zou kunnen gaan, was ik erop gebrand zuinig te leven. Daarbij, alle spullen die we nodig hadden voor de baby waren al zo enorm duur.’ 

En toen was daar Adam. 

‘Waardoor ik de eerste periode overdonderd, verliefd en compleet bekaf was en dus welgeteld geen seconde aan werk dacht, haha. Maar na een week of zes voelde ik dat ik wel weer af en toe een opdracht kon - en wilde - doen. De eerste shoots ging Adam in de draagzak mee.’ 

Van zwangere zelfstandige naar zelfstandige moeder.

‘Vanaf het moment dat Adam naar de opvang ging, oppasdagen met opa en oma’s geregeld waren en Frank en ik duidelijk hadden wie wanneer papa- en mamadag had, pakte ik m’n werk weer op als voor de zwangerschap. Dat kwam mooi uit, want toen was m’n ZEZ-uitkering al een paar weken afgelopen. Als cherry on top ontving ik toen nog een kleine 500 euro vakantiegeld - dat ontvang je standaard aan het einde van de uitkering.’ 

Adam is 1,5. Wordt het tijd om een tweede ZEZ-uitkering aan te vragen?

‘Haha, nee, voorlopig nog even niet. Ik ben blij dat we eindelijk weer onze nachtrust terug hebben en ik de tijd en energie heb om m’n business vol van de grond te krijgen. Pas als dat echt stevig staat en draait, zien we wel weer verder. En als het zou lukken zou het fijn zijn m’n spaarrekening weer wat aan te vullen, want die is tijdens mijn verlof toch best flink geslonken. Niet alleen omdat het een veilig gevoel geeft, maar ook gewoon omdat het nodig is: ik vond het met één kind met 1600 euro per maand al best krap - kun je nagaan hoe het met twee kinderen is!’

Inge Abraham

Meer verhalen over Pensioen