Home Blogs van a.s.r. Wat hebben plastic flesjes met veelvoorkomende schades te maken?

Wat hebben plastic flesjes met veelvoorkomende schades te maken?

05 februari 2021

Bij schade in huis is vaak de keuze tussen repareren of totaal vervangen. Repareren geeft meestal minder overlast maar is het ook beter voor het milieu? We vroegen onderzoeksbureau CE Delft klimaatvergelijkingen voor 3 veelvoorkomende thuisschades te berekenen. Is repareren inderdaad beter dan vervangen? 

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam Wonen
Repareren of compleet vervangen?

Bij a.s.r. verzekeren we veel Nederlanders voor hun inboedel en huis. Als daar schade aan optreedt is er de keuze tussen repareren of compleet vervangen. Het liefst zien we dat al onze klanten kiezen voor duurzaam herstellen, want zo helpen we de klanten én het klimaat ‘uit de brand’. Want voor een nieuwe vloer moeten bomen worden gekapt, alles in ruwe planken gezaagd, per schip vervoerd, tot parket verwerkt, ingepakt en naar de consument gebracht. Wij vinden het best raar om die hele keten aan te zetten voor schade die net zo goed gerepareerd kan worden. 

Bekijk ook de infographic Duurzaam schadeherstel. Een no-brainer.

Klimaatvergelijkingen

We vroegen onderzoeksbureau CE Delft om voor 3 veel voorkomende thuisschades het verschil in klimaatimpact van vervangen versus herstellen te berekenen. Wij kozen voor waterschade aan een houten vloer, inbraakschade aan een kunststofkozijn en valschade aan een stenen keukenblad. Het onderzoeksbureau kwam tot verrassende conclusies. In het geval van de waterschade aan de houtenvloer bleek dat de klimaatimpact van repareren 3x lager ligt dan van vervangen en bij de andere cases was de klimaatimpact bij herstellen zelfs 6x minder belastend voor de aarde. 

PET flesjes

Alle resultaten staan weergegeven in kg CO2-equivalenten. Onderzoekster Lynn Snijder van CE Delft: ‘Omdat zo’n getal vaak moeilijk te duiden is, maken we graag concrete vergelijkingen. De CO2-besparing van herstellen ten opzichte van vervangen van valschade aan een aanrechtblad is vergelijkbaar met de productie van 1.022 plastic PET flesjes van een halve liter. Koopt een consument al jaren geen plastic waterflesjes meer, dan blijkt dus dat de CO2 winst die hij daarmee in 10 jaar boekte in een klap weg is.'

No-brainer

Als duurzame verzekeraar vinden we het belangrijk dat meer consumenten weten dat schadeherstel niet alleen makkelijker is, maar ook nog eens positief bijdraagt aan het klimaat. Niet klakkeloos kiezen voor vervangen bij schade zou een no-brainer moeten zijn. Want als we de hele keten bezien heeft vervangen veel meer negatieve klimaatimpact dan herstellen.

Of bekijk de uitlegvideo van Lynn Snijder over het verschil in klimaatimpact tussen vervangen en herstellen van schade

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven