Home Blogs van a.s.r. 9 x dingen die ze je niet vertellen over zzp'er zijn

9 x dingen die ze je niet vertellen over zzp'er zijn

10 maart 2021

Een paar jaar geleden hakte ik de knoop door: ik ging als zzp’er aan de slag. Vaarwel veeleisende baas, dáháááág 9 tot 5-werkdagen; welkom tijdperk waarin ik alleen nog maar opdrachten doe die ik leuk vind wanneer dat mij het beste uitkomt. Maar dat er ook een paar andere, niet altijd even rooskleurige zaken aan het zzp-schap verbonden zijn, heb ik onderschat.

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Vrouw toont partner met baby's de uitkomst van de financiële check van Ik denk vooruit | a.s.r. Doe de check
1. Als zzp’er moet je alles zelf regelen

Natuurlijk wist ik dat die 'z' niet voor niets voor ‘zelfstandige’ staat, maar toch was ik niet volledig doordrongen van de impact ervan. Naast het werven en onderhouden van klanten, was het vooral de tijd die in boekhouding gaat zitten waar ik even van moest bijkomen.

2. Je administratie bijhouden valt niet mee 

Ik koos ervoor om een boekhouder in te schakelen, vooral omdat ik a) niet heel sterk ben in rekenen en b) die tijd liever aan andere zaken besteed (zie #1). Gevolg: ik ben elk jaar een fiks bedrag kwijt aan een boekouder. 

ZZP Daily vroeg offertes van ruim veertig boekhouders op en kwam tot een gemiddelde prijs van € 87,65 per maand. Dat komt - exclusief btw - neer op € 1.51,80 per jaar. Toch zelf de administratie in duiken? Probeer Silvasoft, InvoiceHippo of Moneymonk eens.

3. Als zzp’er moet je jezelf (goed) verzekeren

‘Ik heb dat niet nodig, ik ben nooit ziek’, zei ik. Ook veel gehoord: ‘Ik kan mijn werk ook met een gebroken been doen’ of ‘in het slechtste geval leunen we een tijdje op het inkomen van mijn partner'. Totdat je een burn-out of depressie krijgt en maanden uit de running bent en/of je partners inkomen in de praktijk niet genoeg blijkt.

Kortom: verzekeren is slim. Bepaal zelf welke verzekering(en) je in jouw situatie nodig acht, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering zijn vaak de basis. Feit: verzekeringen zijn niet goedkoop. Steeds meer zzp’ers wenden zich daarom tot een Broodfonds. 

4. Pensioen, heb je daar al over nagedacht?

Dat had ik dus niet. Men noemt een zzp’er niet voor niets cynisch een ‘zelfstandige zonder pensioen’. Ook hier heb je meerdere opties: je pensioenopbouw doorberekenen in je uurtarief (waarover later meer) of bepalen wat voor jou een goede andere pensioenvoorziening is.

Lees ook: 3 pensioentips voor vrouwelijke zzp'ers

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek ‘The Happy Financial’.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
5. Je mist de kletspraatjes bij het koffiezetapparaat

Hoe vaak ik de slechte kwaliteit van het koffiezetapparaat uit mijn voorgaande kantoren ook vervloekte, zo enorm mis ik als zzp’er af en toe de gezelligheid om die koffiezetapparaten heen. Ik dronk (toen het kon)  weliswaar elke dag de lekkerste koffie in hippe cafés (à raison de 10 euro per dag), maar het gemis van (vaste) collega’s blijft bij vlagen behoorlijk groot.

6. Ook daarvoor bestaat een oplossing - wederom met prijskaartje

Gelijk met de toename aan zzp’ers in ons land, springen ook flexkantoren als paddenstoelen uit de grond. Spaces, Seats2Meet en WeWork zijn plekken waar je prima voor een dag of wat - vaak gratis - kunt neerstrijken. Wie meer vastigheid zoekt, huurt kantoorruimte - een bureau in een gedeelde ruimte, bijvoorbeeld - dat kan al voor € 200 - € 250 per maand. Geen gekke investering: dat ben ik met gemak kwijt aan mijn dagelijkse dosis koffie - en bovendien zijn kosten voor kantoorruimte ook nog eens aftrekbaar.

7. Die prijskaartjes moet je incalculeren in je uurtarief

De eerste keer dat ik mijn uurtarief bij een opdrachtgever neerlegde, moest ik even slikken. Het klonk als een best wel fors bedrag. En terecht, zo werd me al snel duidelijk, want met alle vaste en variabele kosten die ik daarvan moest betalen, hield ik er niet bijster veel aan over.

Vandaag de dag factureer ik een bedrag dat aanzienlijk hoger ligt dan waar ik in mijn startende zzp-dagen mee begon. Kom je er niet uit? Bekijk de uitleg van de Kamer van Koophandel die je helpt je uurtarief te bepalen.

8. Je bent nooit meer écht vrij

We waren op vakantie toen een mail van een opdrachtgever binnenkwam. Mijn vriend raakte geïrriteerd toen hij mij, liggend op mijn strandbed, druk zag tikken. “Moet je nou echt meteen antwoorden?” Ja, dat moet dus echt. Waar je in loondienst glimlachend je out-of-office aanzet, is dat wat mij betreft als zzp’er geen optie. Immers, als jij niet reageert, doet een andere, gewillige zzp’er dat wel. ‘s Avonds voel ik die druk aanzienlijk minder. Toch is het een feit dat ik me nooit meer echt helemaal vrij van werk voel.

9. Als het lukt, wil je nooit meer anders!

De moraal van het verhaal: het leven als zzp’er is mooi! Als je tenminste dit lijstje van te voren gelezen hebt en alles goed regelt voor jezelf.

Lees ookZzp’er Froukje (38) zet 50% van haar inkomen opzij voor haar pensioen

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit