Home Blogs van a.s.r. 9 x dingen die ze je niet vertellen over zzp'er zijn

9 x dingen die ze je niet vertellen over zzp'er zijn

06 april 2019

Een paar jaar geleden hakte ik de knoop door: ik ging als zzp’er aan de slag. Vaarwel veeleisende baas, dáháááág 9-5 werkdagen; welkom tijdperk waarin ik alleen nog maar opdrachten doe die ik leuk vind wanneer dat mij het beste uitkomt. Maar dat er ook een paar andere, niet altijd even rooskleurige zaken aan het zzp-schap verbonden zijn, heb ik onderschat.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Blondjes Beleggen Beter'

Schrijf je in!

1. Als zzp’er moet je alles zelf regelen

Natuurlijk wist ik dat die “z” niet voor niets voor ‘zelfstandige’ staat, maar toch was ik niet volledig doordrongen van de impact ervan. Naast het werven en onderhouden van klanten, was het vooral de tijd die in boekhouding gaat zitten waar ik even van moest bijkomen.

2. Je administratie bijhouden valt niet mee (maar het prijskaartje aan uitbesteden ook niet)

Ik koos ervoor om een boekhouder in te schakelen, vooral omdat ik a) niet heel sterk ben in rekenen en b) die tijd liever aan andere zaken besteed (zie #1). Gevolg: ik ben elk jaar een fiks bedrag kwijt ben aan de beste man. ZZP Daily vroeg offertes van ruim veertig boekhouders op en kwam tot een gemiddelde prijs van €76,85 per maand. Dat komt - exclusief btw - neer op €922 euro per jaar. Toch zelf de admin in duiken? Probeer Silvasoft, InvoiceHippo of Moneymonk.

3. Als zzp’er moet je jezelf (goed) verzekeren tegen van alles

‘Ik heb dat niet nodig, ik ben nooit ziek’, zei ik. Ook veel gehoord: ‘Ik kan mijn werk ook met een gebroken been doen’ of ‘in het slechtste geval leunen we een tijdje op het inkomen van mijn partner.’ Totdat je een burn-out of depressie krijgt (anno nu de snelst groeiende ‘kwaal’) en maanden uit de running bent en/of je partners inkomen in de praktijk niet genoeg blijkt. Als je überhaupt al financieel afhankelijk wil zijn van je partner, that is. Kortom: verzekeren is slim. Bepaal zelf welke verzekering(en) je in jouw situatie nodig acht, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering zijn vaak de basis. Feit: verzekeringen zijn niet goedkoop. Steeds meer zzp’er wenden zich daarom tot een Broodfonds. 

4. En je pensioen, heb je daar al over nagedacht?

Uh nee, dat had ik dus (óók al) niet. Men noemt een zzp’er niet voor niets cynisch een ‘zelfstandige zonder pensioen’. Ook hier heb je meerdere opties: je pensioenopbouw doorberekenen in je uurtarief (waarover later meer) of bepalen wat voor jou een goede andere pensioenvoorziening is. Lees er meer over in onze blog ‘Pensioentips voor zzp’ers’.

Meer verhalen & tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Blondjes Beleggen Beter' van Janneke Willemse. Zo denk jij financieel vooruit! 

5. Je mist de dagelijkse kletspraatjes bij het koffiezetapparaat

Hoe vaak ik de erbarmelijke kwaliteit van het koffiezetapparaat uit mijn voorgaande kantoren ook vervloekte, zo enorm mis ik als zzp’er af en toe de gezelligheid om die koffiezetapparaten heen. Ik drink nu weliswaar elke dag de lekkerste koffie (à raison de 10 euro per dag) in hippe cafés, maar het gemis van (vaste) collega’s blijft bij vlagen behoorlijk groot.

6. Ook daarvoor bestaat een oplossing - wederom met prijskaartje

Gelijk met de toename aan zzp’ers in ons land, springen ook flexkantoren als paddenstoelen uit de grond. Spaces, Seats2Meet en WeWork zijn plekken waar je prima voor een dag of wat - vaak gratis - kunt neerstrijken. Wie meer vastigheid zoekt, huurt kantoorruimte - een bureau in een gedeelde ruimte, bijvoorbeeld - dat kan al voor €150 euro per maand. Zelfs in Amsterdam, ja. Geen gekke investering: dat ben ik met gemak kwijt aan mijn dagelijkse dosis koffie - en bovendien zijn kosten voor kantoorruimte ook nog eens aftrekbaar.

7. Al die prijskaartjes moet je dus incalculeren in je uurtarief

De eerste keer dat ik mijn uurtarief bij een opdrachtgever neerlegde, moest ik zelf even slikken. Het klonk als een best wel fors bedrag. En terecht, zo werd me al snel duidelijk, want met alle vaste en variabele kosten die ik daarvan moest betalen, hield ik er niet bijster veel aan over. Vandaag de dag factureer ik een bedrag dat aanzienlijk hoger ligt dan waar ik in mijn startende zzp-dagen mee begon. Kom je er niet uit? Bekijk deze uitleg van de Kamer van Koophandel die je helpt je uurtarief te bepalen.

8. Je bent nooit meer écht vrij

We waren op vakantie toen een mail van een opdrachtgever binnenkwam. De vriend raakte geïrriteerd toen hij mij, liggend op mijn strandbed, druk zag tikken. “Moet je nou echt meteen antwoorden?” Ja, dat moet dus echt. Waar je in loondienst glimlachend je out-of-office aanzet, is dat wat mij betreft als zzp’er geen optie. Immers, als jij niet reageert, doet een andere, gewillige zzp’er dat wel. ‘s Avonds voel ik die druk aanzienlijk minder. Toch is het een feit dat je je nooit meer echt helemaal vrij van werk voelt.

9. Als het lukt, wil je nooit meer anders!

De moraal van het verhaal: het leven als zzp’er is mooi! Als je tenminste dit lijstje van te voren gelezen hebt :)

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit