Ga naar de hoofdinhoud
Home Emiel (22): “Ik vind het zonde als mijn geld op de bank stilstaat terwijl er zoveel meer uit te halen valt”
Emiel, jong, natuur, man, beleggen, ik denk vooruit, doelgericht beleggen, a.s.r.

Emiel (22) over beleggen: “Zonde als mijn geld op de bank stilstaat"

#reclame

16 november 2022

Als Emiel 14 is, opent zijn vader voor hem een beleggingsrekening. Hij stort er eenmalig € 50 voor hem op. Jaren kijkt Emiel niet naar de rekening. Als hij 19 is, begint hij zelf met beleggen en bekijkt hij de rekening weer. “Het bedrag was aanzienlijk meer geworden. Ik vond het mooi om te zien dat beleggen doet wat ik ervan hoopte: zorgen dat mijn geld meer waard wordt. Juist omdat ik weet dat het absoluut niet altijd het geval is, was ik er extra blij mee.”

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Jonge beleggers aan het woord

Steeds meer jongeren beleggen. Onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar belegt. Belangrijkste motivatie: vermogen opbouwen voor later. In de rubriek ‘Jonge Beleggers’ vertellen jongeren waarom en hoe zij beleggen. Deze week is het de beurt aan Emiel, die ervoor koos om te beleggen via Doelgericht beleggen van a.s.r.

Naam: Emiel Cop 
Leeftijd: 22  
Beroep: Student 
Woonplaats: Cuijk 
Belegt sinds: Oktober ‘19

Op je 19e beleggen... dat is vroeg!

“Klopt, ik was er inderdaad vroeg bij. Ik was altijd al benieuwd naar hoe mensen geld verdienen, en wat voor slimme dingen je allemaal met geld kunt doen. Ik had sinds mijn 13e bijbaantjes, en spaarde ook best wel braaf. Mijn profielwerkstuk op de middelbare school ging over beleggen in vastgoed, dat vond ik toen al interessant. Na de middelbare school ging ik me steeds meer in beleggen verdiepen, en toen ben ik er ook echt zelf mee begonnen.”

Wat leerde je ouders je over geld?

“Dat je je geld maar één keer uit kunt geven, en dat je daarom beter twee keer nadenkt over wat je ermee doet. Dat je geen geld uitgeeft wat je niet hebt. En dat je niet afhankelijk moet zijn van anderen door geld te lenen of schulden te maken. Ik ben blij met de financiële opvoeding van mijn ouders. Die ik zeker ooit precies zo aan mijn kinderen ga doorgeven.”

Wist je dat je bij a.s.r. kunt beleggen?

Lees hier alles over Doelgericht beleggen en wat het inhoudt.

En over beleggen?

“Mijn vader belegde al langer, en legde het mij als veertienjarige jongen in kindertaal uit. Maar toen ik er zelf mee begon, trok ik wel echt mijn eigen plan. Soms hebben we het erover, maar dat is dan meer in algemene zin. We geven elkaar geen beleggingstips of zo. Die haal ik meer uit artikelen die ik online lees.”  

Lees ook: Kaya (30): "Als ik een deel van mijn inleg verlies, heeft dat geen directe impact op mijn leven"

Hoe zag dat eigen plan eruit?

“Ik heb die rekening die mijn vader ooit opende op mijn eigen naam gezet, en stortte vanaf dat moment af en toe iets op die rekening.”

Hoeveel en hoe vaak beleg je?

“Er zat geen vast patroon in. Ik stortte wat ik die maand kon missen. Als student varieert dat nogal. De ene maand was het een tientje, een andere maand stortte ik € 200.”

Had je een beleggingsdoel?

“Nee, en dat heb ik eigenlijk nog steeds niet. Het zou fijn zijn als mijn beleggingen me helpen als ik over een paar jaar een huis wil kopen. Of wellicht ooit eerder wil stoppen met werken, maar dat zijn zeker geen specifieke doelen. Ik beleg echt vooral omdat ik het zonde vind dat mijn geld op de bank stilstaat, terwijl ik er veel meer uit kan halen. Ik weet dat er ook risico’s aan kleven, maar voor mij weegt het rendement op dit moment zwaarder dan het feit dat je ook je inleg – of een deel ervan – kunt verliezen.”  

Heb je je strategie de afgelopen jaren aangepast?

“Ik stort nog steeds elke maand een bedrag op die eerste beleggingsrekening. Daarnaast ben ik ook begonnen met beleggen in goud, zilver en crypto. Ik wilde mijn portfolio verbreden, en zo mijn kansen én risico’s spreiden. Goud en zilver vond ik altijd al interessant. Crypto is daarentegen veel spannender en minder veilig, maar heeft me tot nu toe wel het meeste rendement opgeleverd.”

Hoeveel beleg je via Doelgericht beleggen?

“Daar ben ik twee maanden geleden mee begonnen. Elke maand leg ik € 200 in. Doelgericht beleggen is voor mij een manier om mijn kansen en m’n risico’s nóg meer te spreiden. Dat a.s.r. een duidelijk duurzaamheidsbeleid heeft, spreekt me aan. Die reclame waarin je die sigarettenproducenten en wapenhandelaars ziet, vind ik heel sterk.” 

Lees ook: Vincent (26): "Die reclame over beleggen raakte bij mij een gevoelige snaar"

Wat vind je, naast het duurzaamheidsbeleid, nog meer belangrijk?

“Dat ik er geen omkijken naar heb. Ik wil niet dagelijks of wekelijks naar mijn beleggingen hoeven kijken, en al helemaal niet het idee hebben dat ik er iets mee moet doen. Ik wil – voor zover dat kan – weten dat het wel goed komt en dat er op termijn rendement te verwachten valt, maar dat ik er tot die tijd vooral niet te veel tijd, energie en moeite aan kwijt ben.”  

Lees alles over Doelgericht beleggen en wat het inhoudt. 

Wat levert beleggen je op?

Vul de rekentool in en zie wat Doelgericht beleggen jou mogelijk kan opleveren.

Heb je al gekeken naar je rendement?

“Toevallig heb ik dat een paar weken na de eerste inleg een keertje gedaan. Ik stond in de plus, dat was fijn! Sindsdien heb ik er niet meer naar gekeken.”

Had je vooraf bekeken wat beleggen op kan leveren?

“Ja, ik heb de rekentool gebruikt voor ik begon met beleggen bij a.s.r. Ik vond het interessant om te zien welk bedrag daaruit komt. Tegelijkertijd ben ik ook altijd wat sceptisch over dat soort ‘prognoses’, omdat je nou eenmaal niet alles kunt voorspellen, en zeker beleggingen niet. Maar het is natuurlijk een prima richtlijn en wat ik onder de streep zag staan, stemde me meer dan tevreden.”

Vul de rekentool in en bekijk wat Doelgericht beleggen jou kan opleveren.

De meningen in dit blog zijn die van de geïnterviewde en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Dit is een reclame. Raadpleeg het prospectus van de ASR Vooruit Mixfondsen en (per fonds) het Essentiële-informatiedocument voordat je een beleggingsbeslissing neemt.


Meer verhalen over beleggen met een doel

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }