Home Blogs van a.s.r. Op vakantie met een oldtimer? Denk na als je tankt!

Op vakantie met een oldtimer? Denk na als je tankt!

25 juli 2018
Het kan zo mooi zijn: toeren door Europa met je oldtimer. Wil je rustig door kunnen rijden? Check dan goed wat je tankt.

E10 niet geschikt voor motors van oldtimers

De laatste tijd komen steeds meer oldtimer-eigenaren in de problemen na het tanken in België, Duitsland en Frankrijk. Er kan namelijk brand ontstaan in of aan de auto. Dat komt door het tanken van een nieuwe brandstof: E10. Deze brandstof is niet geschikt voor de motor van oldtimers.

In Duitsland, Frankrijk en België zijn tankstations verplicht om E10 aan te bieden: een benzine die aangelengd is met bio-ethanol. In Frankrijk en België vervangt deze nieuwe brandstof vaak Euro 95 helemaal. In Duitsland wordt beide soorten naast elkaar aangeboden.

Wat is E10?

E10 is een mengsel van gewone brandstof en 10% bio-ethanol. Dat is een alcohol die gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Ethanol is agressiever dan benzine voor zowel metalen als kunststoffen. Daardoor kan het motoronderdelen aantasten, zoals pakkingen en afdichtingen. Voor de meeste moderne auto’s is E10 geen probleem. Maar: bij veel oldtimers levert E10 wel problemen op. De brandstof doet zijn naam eer aan en veroorzaakt brand.

Voorkomen

Wil je dat voorkomen? Dan kun je normale Euro95 tanken. Is dat niet verkrijgbaar? Dan is Super Plus 98 ook een optie, of een premium brandstof.

Zeker weten dat jouw auto wel geschikt is voor E10? Doe dan hier de check.

Verzekeren
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren