Home Blogs van a.s.r. Praten over geld: 3 makkelijke kickstarters

Praten over geld: 3 makkelijke kickstarters

03 april 2019

Foto's van vroeger en video's van de avocado toast bij de brunch: we delen in 2019 best veel met elkaar (én met vreemden). Toch blijven geldzaken niet zo’n vanzelfsprekend onderwerp. Ook niet met personen die dicht bij ons staan zoals vriendinnen, familie of zelfs je partner. Ludrid begon na haar scheiding het gesprek met haar vriendinnen: “Ik zou [praten over geld tijdens mijn scheiding] wel heel fijn gevonden hebben. Nu ben ik in mijn eentje informatie aan het vergaren, terwijl er al heel veel is!” Praten over geld heeft dus voordelen. Waarom doen we het dan niet? Lees hier hoe je het gesprek over geld begint en het taboe doorbreekt.

Waarom praten over geld slim is

Je kunt veel ergernissen voorkomen door al vroegtijdig in je relatie over geld te beginnen. Het kan namelijk zijn dat je zelf zuinig bent, maar dat je samenwoont met iemand die graag geld uitgeeft. Of dat je zelf al aan het sparen bent voor een oudedagsvoorziening, maar dat je partner hier nog niet eens over heeft nagedacht. Dat kan leiden tot onenigheid en zelfs problemen geven als jullie uit elkaar gaan (lees hier hoe Ludrid van een gelukkig huwelijk naar 66 euro op haar spaarrekening ging). Het is dus slim om te weten of jullie het eens zijn over geld. Daarnaast kun je ook heel wat van elkaar (of van vriendinnen) leren. Hoe gaan bijvoorbeeld je vriendinnen om met geld? Lossen ze extra af op hun hypotheek óf beleggen ze hun (spaar)geld? Misschien maken ze wel gebruik van handige spaartrucjes

Waarom geld een lastig onderwerp is (maar niet hoeft te zijn)

Valerie zegt het al: “Ben je dan bang voor reacties van anderen, dat zij bijvoorbeeld zeggen, pff, dom dat jij niks geregeld hebt?’’. Dat kan voor veel mensen de reden zijn om liever hun mond te houden. Geld is in onze prestatiemaatschappij toch een beetje een statusdingetje. Het kan ook zijn dat personen juist niet willen opscheppen over hun goed geregelde geldzaken. Hoe dan ook, je ervaringen delen (en verwachtingen als je een partner hebt) is handig. Misschien kom en blijf je zo (samen) uit de schulden, of ga je toch wat beter voorbereid naar dat gesprek met de hypotheekadviseur. 

Zo maak je geldzaken bespreekbaar

Kies een goed moment om over geld te praten: bijvoorbeeld tijdens zo’n brunch met avocado toast. Leg vervolgens eens deze vragen op tafel:

1. Stel, jullie winnen allebei een miljoen: wie is er het snelste doorheen?
Welke van de twee ben jij? ‘De levensgenieter’: het moment dat je bankrekening uit zeven cijfers bestaat, heb je in no time je garderobe verdubbeld. Waarom zou je je geld oppotten als je er nu van kunt genieten? Of ben jij ‘de planner’: fijn zo’n buffer van een miljoen. Dat geeft ruimte om leuke dingen te doen. Maar, nog belangrijker: hier kan je later van genieten.

Wist je dat een Nederlander gemiddeld 1,7 miljoen euro verdient in zijn hele leven? Dat bedrag verdien je (waarschijnlijk) niet in een keer, maar bestaat uit inkomsten die je maandelijks ontvangt. Die bedragen lijken misschien klein, maar kunnen opgeteld een mooi bedrag vormen. Lees hier hoe je (eerder) miljonair wordt.

2. Als je moet kiezen: zit je dan liever als pensionado achter de geraniums in je penthouse OF ben je liever low budget op wereldreis? 
Welke van de twee ben jij? ‘De wereldreiziger’: voor jou geldt: ‘Life is a journey’. Nieuwe ervaringen zijn jou meer waard dan een groot vermogen. Of ben jij de ‘droomhuis eigenaar’: oost, west, thuis best. Daarom heb je al vroeg geïnvesteerd in je huis. Jouw droomhuis is nu realiteit. 

Misschien wil jij later wel iets heel anders dan de twee voorbeelden hierboven. De vraag is daarom ook niet wát je later wilt, maar hoe je jouw droom kunt realiseren. Wist je dat er 5 manieren (ook wel: ‘pijlers’) zijn om te sparen? Je kunt daarin zelf keuzes maken. 

3. Wie heeft financieel gezien de broek aan in huis? 
Welke van de twee ben jij? ‘De huidhoudmanager’: als manager huishouden zorg je ervoor dat alles in huis soepel verloopt, terwijl je partner het grootste deel van de inkomsten binnenbrengt. ‘De carrièretijger’: voor jou staat je carrière op nummer één. Je helpt wel mee in het huishouden, maar de focus ligt op werk. Die zelfstandigheid voelt goed en je zou het niet anders willen. 

Jouw situatie hoeft natuurlijk niet zo zwart-wit te zijn. Misschien werkt een van jullie wel parttime vanwege gezinsuitbreiding. (De komst van het eerste kind is de belangrijkste reden om minder te gaan werken.) Juist dan - als je minder (of meer) inkomen dan je partner hebt - wil je in gesprek gaan over geld en goede afspraken maken. Lees hier meer over de financiële voor- en nadelen van stoppen met werken na zwangerschapsverlof

Uschi Braun

Meer verhalen