Home Blogs van a.s.r. Twijfelen is gezond: zo helpen we je de signalen van stress te herkennen

Twijfelen is gezond: zo helpen we je de signalen van stress te herkennen

19 augustus 2021

Een burn-out is van alle leeftijden. Als je continu stress ervaart kan je lichamelijke of psychische klachten krijgen en ziek worden. Of je nou een dertiger bent met een eigen bedrijf en een druk sociaal leven of een werkende veertiger met opgroeiende kinderen en de zorg voor een zieke ouder. Gelukkig zijn uitval door stress en burn-outklachten te voorkomen als je de signalen vroegtijdig leert herkennen en er op tijd iets aan doet. 

Sta eens stil bij je mentale fitheid

Herken jij de signalen van stress en burn-out?

Doe de gezonde twijfeltest Meer over stress en burn-out
Signalen

Er zijn in Nederland 1,3 miljoen werknemers met burn-outklachten. De klachtenduur van iemand met een burn-out is gemiddeld 6 maanden, met daarna nog 6 maanden herstel. Van de overspannen mensen ziet 80% een burn-out niet aankomen, terwijl er achteraf wel signalen waren. Ze durfden of wilden er niet aan toe geven, of brachten de signalen niet in verband met een burn-out. Wat bij dit alles ook niet meewerkt is dat er nog steeds een taboe heerst op het praten over stress. 

Twijfelen is gezond

Twijfel je ook wel eens of jouw klachten 'er gewoon bij horen' of dat het signalen zijn van te veel stress? Wat al zou helpen is als we de signalen herkennen én serieus nemen. Twijfels worden, net als uitval door stress en burn-out, vaak gezien als falen. Daardoor staan we onszelf niet toe om stil te staan bij hoe het nou echt gaat. Maar twijfel is juist goed. Als je een raar plekje op je huid vindt, laat je dat toch ook checken? Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

Herken de signalen: doe de gezonde twijfeltest

Verzuim of uitval door stress en burn-out is vaker te voorkomen dan je zou denken. Bij jezelf, maar ook bij iemand anders, je beste vriendin of een van de werknemers. Gezonde twijfel is de eerste stap richting de oplossing. Daarvoor hebben wij de ‘gezonde twijfeltest’. De test helpt je om signalen van te veel stress eerder te leren herkennen en er actie op te ondernemen. En dat helpt weer bij het voorkomen van uitval. Zie het als een soort APK voor de geest.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Gezonde twijfels