Home Blogs van a.s.r. Zo sluit je het jaar goed af

Zo sluit je het jaar goed af

24 december 2021
Hoe was jouw 2021? Voor veel ondernemers was het geen makkelijk jaar. Door corona werden de deuren meermaals gesloten. Wij hopen dat 2022 een prachtig jaar wordt voor elke ondernemer. Een jaar waarin jij en je onderneming kunnen groeien en bloeien. Wil jij dit jaar met een goed gevoel afsluiten? Lees dan snel verder.
Wat waren jouw hoogtepunten in 2021?

Of het nu een pittig jaar is geweest of niet, het is belangrijk dat je terugkijkt naar de positieve resultaten die je behaald hebt in het afgelopen jaar. Misschien heb je een opleiding afgerond waardoor jouw expertise gegroeid is? Die ene klant binnengehaald? Of een project afgerond waar je erg trots op bent? Schrijf 5 hoogtepunten op van het afgelopen jaar en schrijf hiernaast waarom dit jou en je bedrijft heeft geholpen. Door stil te staan bij zelfs de kleinste positieve punten, waardeer je jouw eigen werk en bedrijf meer en motiveer je jezelf door te gaan.

Tip: Merk je dat het laatste jaar veel impact op je heeft gemaakt? Heb je stress of zit je misschien even niet zo lekker in je vel? Schrijf een maand lang elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent en waarom. Zo programmeer je je brein om vaker positief te denken. Hierdoor verbetert niet alleen je (mentale) gezondheid, maar krijg je meer motivatie en vaak weer creatievere ideeën die jou en je onderneming vooruithelpen. 

Wat zijn jouw doelstellingen voor 2022?

Heb je al nagedacht over jouw doelstellingen voor het nieuwe jaar? Om op een gestructureerde manier te werken aan de gewenste toekomst voor jouw bedrijf, is het belangrijk om een plan te hebben. Een strategie waaraan jij je doelstellingen koppelt. Wat wil je bereiken in het aankomende jaar? Schrijf je doelstellingen zo concreet mogelijk op.Je kan hiervoor gebruik maken van de SMART-methode:

  1. Specifiek: schrijf je doelstelling gedetailleerd
  2. Meetbaar: koppel cijfers of KPI's aan je doelen
  3. Acceptabel: sta jezelf en eventuele andere betrokken partijen achter je doelstelling?
  4. Realistisch: is je doelstelling haalbaar en realistisch met de middelen die je hebt?
  5. Tijdsgebonden: wanneer wil je jouw doel behalen en met welke tijdsinvestering?

Blijf succesvol ondernemen

Net als een goed voornemen, zoals afvallen of stoppen met roken, werkt een doelstelling niet als je niet volledig achter je doel staat of als het niet haalbaar is. Passen jouw doelen in jouw organisatiestrategie? Helpen jouw doelen je om van a naar b te komen? Of zijn het zijwegen die achteraf wellicht niet bijdragen aan de missie van jouw bedrijf? Een doel moet altijd van waarde zijn. Het moet bijdragen aan het hogere doel: de missie van jouw organisatie. Zorg daarom altijd dat je kritisch kijkt naar je doelstellingen. Zo blijf jij succesvol ondernemen. Wil je meer lezen over succesvol ondernemen?

Karin Pel

Meer verhalen over AOV