Ga naar de hoofdinhoud
Home Karst (27). "Met zo’n lange beleggingshorizon maakt 'n dipje niet uit"
Karst Koedijk, jongere, jongvolwassen, man, buiten, natuur, boom, park, groen, rood shirt, lachen, Ik denk vooruit, beleggen

Karst (27): "Met zo’n lange beleggingshorizon maakt 'n dipje niet uit"

Jonge beleggers aan het woord
29 april 2022

Als jonge belegger begint Karst Koedijk op 25-jarige leeftijd met beleggen. Voorzichtig, met een paar euro per dag. Inmiddels legt hij elke maand € 250 in. Met zijn lange beleggingshorizon biedt dat veel kansen. “Mijn doel is om straks de vrijheid te hebben om te kiezen wat ik het liefst wil doen. Dan is het fijn om extra geld achter de hand te hebben.”

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Steeds meer jongeren beleggen. Onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar belegt. Belangrijkste motivatie: vermogen opbouwen voor later. In de rubriek ‘Jonge Beleggers’ vragen we jongeren de hemd van het lijf over hun beleggingsdoelen, beleggingsstrategie en de beste beleggingstips die ze ooit kregen. Deze week: Karst Koedijk.

Naam: Karst Koedijk 
Leeftijd: 27 jaar 
Woonplaats: Cuijk  
Relatiestatus: Samenwonend met Manon 
Werkt als: Marketingmedewerker 
Belegt sinds: Medio 2020 
Totaal ingelegd bedrag tot dusver: bijna € 3.300 
Rendement afgelopen jaar: 11,5% 

Hoe ben je met beleggen in aanraking gekomen?

“Op de middelbare school keek ik al naar financiële tv-programma’s. Ondanks dat ik lang niet alles begreep, vond ik het wel heel interessant. Ik ging pas echt serieus over financiën nadenken toen ik afgestudeerd was en ging werken. Ik zette mijn salaris braaf op een spaarrekening en deed er vervolgens niets mee. Al snel realiseerde ik me dat het me op die manier met de lage rente niets opleverde. Toen ben ik serieus naar beleggen gaan kijken.”

Waar haalde je informatie over beleggen vandaan?

“Ik ging vooral veel artikelen lezen, filmpjes kijken en podcasts luisteren. Ik wilde precies weten wat de verschillende termen betekenen, hoe de beleggingsmarkt werkt en wat een aandeel precies is. Ook wilde ik weten met welke risico’s ik te maken kon krijgen, en hoe ik mijn risico kon spreiden. Ik nam me voor om er eerst zoveel mogelijk van te begrijpen voordat ik zou beginnen met beleggen.” 

Lees ook: Wat is beleggen? en Hoe werkt beleggen?

Dat klinkt verstandig. Je bent niet zo van de beleggingsrisico’s?

“In het begin zeker niet. Zelfs toen ik al behoorlijk veel wist, durfde ik eigenlijk nog steeds de stap niet te zetten om daadwerkelijk te beginnen met beleggen. ‘Wat als m’n geld straks weg is?’ Die gedachte spookte regelmatig door m’n hoofd. Ik begon uiteindelijk heel laagdrempelig en voorzichtig: via een app waarmee je elke dag een paar euro belegt.”

Leverde beleggen met kleine bedragen wat op? 

“Het zal je verbazen, maar een paar euro per dag kan uiteindelijk aardig oplopen. Ik koos voor een matig offensief profiel. Ik heb dat een maand of acht gedaan, en in die tijd in totaal een kleine € 800 aan belegd vermogen opgebouwd, inclusief rendement.”

Tevreden met het rendement?

“Op zich wel. Het was een goede manier om te beginnen met beleggen. Het liet me zien hoe mijn geld écht voor me kan werken en meer oplevert dan de rente op een spaarrekening. Tegelijkertijd vond ik beleggen via zo’n app saai. Ik wilde zien waar ik in beleg, snappen wat de beleggingsmarkt doet en de impact daarvan op mijn beleggingen zien. Toen heb ik mijn geld uit die app gehaald en ben ik zelf gaan beleggen.”

Zelf beleggen, hoe gaat dat? 

“Goed! Begin 2021 heb ik de € 800 uit die app en bijna € 400 extra over een paar maanden verspreid ingelegd in een ETF. De S&P 500 leek me een verstandige keuze: daarbij word je belegging verspreid over verschillende Amerikaanse bedrijven. Ik vind het leuk om mijn beleggingsportefeuille te zien bewegen en te zien wat er gebeurt. Hoe meer kennis ik opdoe, hoe meer vertrouwen ik krijg. De eerste maanden legde ik elke maand € 200 in, inmiddels is dat € 250. Liefst zou ik nog meer beleggen, maar dat voelt ook weer wat spannend. Ik ben hoe dan ook tevreden met de 11,5% rendement van afgelopen jaar.” 

Lees ook: Elodie (27) stort elke maand € 300 op haar beleggingsrekening 

Hoe zou je je beleggingsstrategie omschrijven?

“Op het moment ben ik een defensieve (‘voorzichtige’) belegger. Mijn portefeuille zit voor bijna tweederde in die ETF. Daarnaast heb ik momenteel twee posities in losse aandelen. Mijn strategie staat ook bekend als de Core-Satellite strategie. Bij deze strategie vormt de ETF de veilige basis (core), met enkele losse aandelen (satellites) eromheen. Het idee achter de strategie is dat je je kosten en volatiliteit zoveel mogelijk beperkt, en tegelijkertijd probeert zoveel mogelijk rendement uit de bredere aandelenmarkt te halen. Ik let er goed op dat ik niet teveel in dezelfde markten, segmenten en bedrijven zit. Juist omdat mijn ETF veel bedrijven en segmenten beslaat, zoek ik voor mijn losse aandelen naar bedrijven die daar niet of voor een klein deel binnen vallen. Op die manier hoop ik mijn risico’s (nog meer) te spreiden.”

Wat is je beleggingsdoel?

“In eerste instantie was mijn beleggingsdoel om eerder met pensioen te gaan. Zo’n beetje tussen m’n 50ste en 55ste stoppen met werken en dan rentenieren, dat leek me wel wat. Daar ben ik van teruggekomen. Inmiddels is eerder stoppen met werken niet meer mijn ultieme doel, maar wil ik de keuze hebben om niet te hoeven werken. Dat ik, als ik dat wil, ervoor kan kiezen om iets anders te doen dan werken, zoals reizen bijvoorbeeld.” 

In eerste instantie was mijn beleggingsdoel om eerder met pensioen te gaan. Zo’n beetje tussen m’n 50ste en 55ste stoppen met werken en dan rentenieren, dat leek me wel wat. Daar ben ik van teruggekomen. Inmiddels is eerder stoppen met werken niet meer mijn ultieme doel, maar wil ik de keuze hebben om niet te hoeven werken. Dat ik, als ik dat wil, ervoor kan kiezen om iets anders te doen dan werken, zoals reizen bijvoorbeeld.”

Lees ook: Marleen (27): ‘Mede door mijn beleggingen kan ik mijn droom nu al waarmaken’

Wanneer denk je dat doel te bereiken?

“Vorig jaar heb ik er een keer een berekening op losgelaten. Daarbij ging ik ervan uit dat ik elk jaar meer zou beleggen. Ik hoop natuurlijk dat ik elk jaar meer ga verdienen, vandaar. In mijn berekening ging ik uit van een gemiddeld rendement van 6%. Volgens mij was de slotsom dat ik over een jaar of 40 een half miljoen aan belegd vermogen zou hebben. Maar ik weet niet hoe realistisch die berekening precies was, haha.”

Zorgt je lange beleggingshorizon ervoor dat je nooit zorgen hebt?

“In zekere zin wel, ja. Als het even minder gaat op de beurs, lig ik daar niet echt wakker van. Er is meer dan genoeg tijd voor de markt om te herstellen. Natuurlijk kan het wel even een knauw geven als ik zie dat mijn rendement gedaald is, zoals onlangs na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Maar echte zorgen heb ik nooit. Ik beleg bovendien alleen met geld dat ik kan missen. Als het weg is, is dat uiteraard heel erg vervelend, maar niet onoverkomelijk.”

Lees ook: ‘Hoe eerder je begint met beleggen voor je pensioen, hoe meer je zou kunnen profiteren’

Wat is de beste beleggingstip die je ooit kreeg?

“Om te begrijpen waar je in belegt en te snappen wat het bedrijf doet en weten op welke manier het geld verdient. Als je dat weet, snap je ook welke invloeden van buitenaf een risico voor het bedrijf kunnen vormen. En om vooral niet mee te gaan in hypes. Hele wijze tip, waar ik me tot nu toe altijd aan gehouden heb.”  

Lees ook: 7 tips voor jongeren die willen beleggen (van beleggingsexpert Janneke Willemse)

De meningen in dit blog zijn die van de geinterviewde en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Start met beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al starten met een inleg van €10 en je kiest uit één van de 3 beleggingsfondsen, beheerd door de beleggingsexperts van a.s.r.

Fiscaal voordelig beleggen voor je pensioen? Dan kan ook. Met Persoonlijk pensioen beleg je via een lijfrentebeleggingsrekening. Een mogelijke oplossing als je geen of te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als je zzp’er bent.

Inge Abraham

Meer verhalen over Beleggen en investeren

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }