Ga naar de hoofdinhoud
Home Jongeren en geld: nú al vooruitdenken of een zorg voor later?
Anne, Nora, Larissa, meiden, jongeren, geld, Ik denk vooruit

Jongeren en geld

18 februari 2022

Nú al vooruitdenken of een zorg voor later?

Drie jongvolwassen meiden in de bloei van hun leven: Anne (29), Nora (22) en Larissa (21). Anne is al een paar jaar aan het werk. Nora en Larissa zijn nog bezig met het afronden van hun studie. Denken zij al na over later? Nora geniet nog volop van haar studentenleven en Larissa is er nog niet echt mee bezig is. Anne wél. Jongeren en geld voor later; is dat nu al relevant? In dit interview geven Anne, Nora en Larissa daar antwoord op.

Hoe financieel fit ben jij?

Krijg binnen 10 minuten inzicht in je financiële situatie, nu én later. En zet je eerste stap vooruit.

Doe de check
Wat zijn jullie dromen voor later?

“Ik heb nog de ambitie om naar Amsterdam te verhuizen. Dit lijkt mij leuk als ik net begin met werken. Als ik ooit echt ‘huisje, boompje, beestje’ heb en kinderen wil, zou ik wat groter willen wonen. Het liefst vrijstaand”, zegt Nora. 

Anne begint te glimlachen. “Ik zou héél graag (financiële) vrijheid willen creëren zodat ik de ruimte voel om alles uit het leven te halen. Graag zou ik de helft van het jaar in Zuid-Europa willen wonen, dichtbij de natuur. Ook op die manier wil ik ‘vrijheid’ ervaren.” 

Larissa woont momenteel bij haar ouders. “Mijn dromen zijn wat minder groot. Ik zou wel graag op mijzelf willen wonen binnen 10 jaar. Het maakt mij niet uit waar het is of in welke vorm. Als het maar betaalbaar is.”

Lees ook: Alle zaken die je moet regelen als je 18 jaar wordt

Weten jullie wat je nodig hebt?

“Daar heb ik wel een goed beeld bij”, zegt Anne. “Een tijd geleden heb ik in kaart gebracht wat ik financieel nodig heb om later mijn dromen waar te kunnen maken. Ik denk eraan om te gaan beleggen.”

En jij Larissa?

Het is even stil. “Ik ben hier eigenlijk nog helemaal niet mee bezig geweest. Ik wil ook eerst mijn studie afronden.” Daarna kijkt Larissa er wel naar. “Voor mij is dit wat meer voor in de toekomst.”

Ook al aan het sparen voor later?

“Nee”, zegt Nora. “Op dit moment ben ik best wel druk met mijn studie. Het lukt mij dus niet om zodanig veel te werken dat ik ook echt wat kan sparen voor later. Ik werk er dus wel naast. Dat geld heb ik helemaal nodig om mijn huur en dergelijke te betalen.” Nora ziet dit niet als een groot probleem. “Dat komt vanzelf wel.”

Anne, hoe zit dat bij jou?

“Heb je even”, zegt Anne lachend. Anne is nu ongeveer twee jaar bezig met het toewerken naar haar dromen. Dat doet ze onder andere inderdaad door te beleggen. Hierbij geeft Anne wel een waarschuwing: “Denk niet dat je snel rijk kunt worden, zoals sommige finfluencers wel eens beweren. Beleggen moet je echt voor de lange termijn doen en alleen met geld dat je kunt missen.” 

Staat er iets of iemand in de weg?

Larissa zegt: “Iemand niet, maar ik vind wel dat financieel vooruitdenken heel veel tijd kost. Bijvoorbeeld beleggen. Het is echt een hobby zeg maar. Je moet je er wel goed in verdiepen. Het is niet mijn hobby, dus vind ik het lastig om er heel veel tijd in te steken. Ik wil wel weten hoe je moet beginnen, maar het opzoeken kost mij te veel moeite en tijd. Terwijl het eigenlijk wel goed te doen is, denk ik.”

Lees ook: Hoe begin je met beleggen?

Is dit bij jou ook zo Nora?

“Ik moet gewoon nu van mijn studententijd genieten. Ik wil nu niet zodanig veel werken dat ik echt geen vrije tijd meer overhoud. Dat vind ik zonde. Ik wil nu van deze leeftijd genieten. Het is dus eigenlijk wel een bewuste keuze.” Net als veel jongeren leent Nora momenteel geld. “Ik vind het wel lastig als ik bedenk wat voor studieschuld ik heb. Ik vind het vooral een beetje oneerlijk, omdat de generatie voor ons meer tegemoetkoming had.”

Let op: in het nieuwe regeerakkoord staat dat per studiejaar 2023/2024 een basisbeurs voor alle studenten ingevoerd wordt. Ook wordt er een inkomensafhankelijke aanvullende beurs ingevoerd.

Staat jou iets in de weg Anne?

“Soms”, zegt Anne. “Het enige wat op dit moment in de weg staat, is denk ik de slechte raadgever ‘angst’. Vaak worden we geleid door angst om een onbekende stap te zetten. Volgens mij is dit zonde omdat we hierbij onszelf beperken om te groeien. Ik moet mijzelf constant eraan herinneren: is dit nou een angst van iemand anders of is deze angst reëel?”

Larissa: “Beleggen is bijvoorbeeld een risico, dus dat is ook lastig. Ik heb niet heel veel spaargeld en alleen mijn stagebaantje. Als je dit dan kwijt raakt, is dat wel jammer."

Onderzoek 'Millennials en financiën 2021'

In opdracht van a.s.r. onderzocht Flycatcher in 2021 hoe millennials (25 t/m 35 jaar) omgaan met hun financiën in vergelijking met vorig jaar. Aan de hand van het persoonlijke verhaal van millennial Tom (29) krijg je een beeld van de resultaten. Download het rapport 'Millennials en financiën 2021' om alle resultaten te bekijken.

Is er iets of iemand dat/die jullie kan helpen?

Nora: “Nou, misschien dat ik wel gemotiveerd kan raken als er wat meer in beeld wordt gebracht hoe het financiële plaatje er later uit kan zien. Want ik heb daar nu helemaal geen beeld bij.” “Volgens mij is het belangrijk om mensen om je heen te verzamelen met dezelfde ‘mindset’ en dezelfde drive”, zegt Anne. Larissa reageert: “Mijn vader is zzp’er. Hij doet ook aan beleggen en dat soort dingen. Hij is daar dus wel heel erg mee bezig en zou mij dat ook kunnen leren. We hebben het daar alleen niet echt over.” Larissa geeft aan dat ze het ook met haar vrienden hier niet over heeft. “Wij hebben het misschien over hoeveel wij verdienen, welke baan we hebben en of we sparen voor later, maar over beleggen en zo niet...”

Is voor jongeren geld een moeilijk onderwerp?

Larissa denkt na. “Ik denk dat het misschien wat beschamend is. Niet: oh ik verdien zo weinig, maar er zijn leukere onderwerpen om over te praten.” Nora zegt daarop: “Nee, dat zie ik niet als een gevoelig onderwerp.”

Praten over geld is iets wat we over het algemeen niet aanleren in Nederland en daarom niet gewend zijn om te doen. Zonde, want een goed gesprek over geld kan je verrassen en verrijken, met nieuwe inzichten over jezelf en je financiële doelen. In dit blog vertelt praktisch filosoof Elke Wiss je uit hoe je een goed gesprek over geld voert.

Gebruiken jullie weleens een tool voor financieel inzicht?

Larissa geeft aan dat ze de tool van ‘Ik denk vooruit’ kent. Nora en Anne hebben hier nog niet van gehoord. Nora: “Dat zou ik wel interessant vinden. Ik wil écht alles uit mijn studie halen. Daarnaast wil ik een goed portfolio opbouwen en een goed cv hebben. Zo hoop ik straks makkelijk aan de bak te kunnen en mijn doelen te halen. Het is wel interessant om te kijken hoe je daar ook nu al mee bezig kan zijn.” Anne: “Ik heb er nog nooit op die manier over nagedacht. Meestal breng ik het voor mezelf in kaart. Ik ga hier zeker naar kijken. Dus wellicht is het een mooie toevoeging.”

Dus, financieel vooruitdenken ís relevant?    

Hierop komt drie keer het antwoord: ja! De meiden geven aan dat ze het erg interessant vinden om elkaars verhalen te horen. “Volgens mij is het belangrijk dat ons denken verruimd wordt”, sluit Anne mee af.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }