Home Blogs van a.s.r. Niet immuun voor impact nieuwe medicijnen

Niet immuun voor impact nieuwe medicijnen

12 september 2017

Investeren in de tabaksindustrie doen we niet. Liever stoppen we premiegeld van onze klanten in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, want daar wordt iedereen beter van. Daarom steunen we Life Science Partners, een fonds dat investeert in innovatieve medicijnen.

Impact

Life Science Partners (LSP)  investeert in ondernemingen met altijd hetzelfde uitgangspunt: een positieve maatschappelijke impact voor de gezondheidszorg. LSP wordt geleid door medisch specialisten en hun beursgenoteerde fonds behoorde de afgelopen jaren volgens fondsenbeoordelaar Morningstar bij de best presterende fondsen in dezelfde sector. 

Start-ups

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen vindt tegenwoordig steeds meer plaats via jonge bedrijfjes die ontstaan vanuit wetenschappelijk onderzoek waarin kansrijke nieuwe technieken of inzichten naar voren komen. Om zo’n idee verder te ontwikkelen en alle testen te doorlopen is veel geld nodig. Om de ontwikkeling van betere medicijnen te financieren, investeren wij via LSP in deze bedrijven. Vooraf weten we nooit of we hier geld mee zullen verdienen.

Risicovol

Als aan het eind van de testfase het idee is uitgegroeid tot een goed en goedgekeurd product, wordt het medicijn verkocht aan de farmaceutische industrie voor verdere productie en distributie. Maar er is ook kans dat tijdens de ontwikkeling van het nieuwe medicijn blijkt dat een idee geen kans van slagen heeft en onze investering uiteindelijk niets oplevert. Voor LSP is het belangrijk dat het nieuwe medicijn duidelijk positieve effecten moet hebben ten opzichte van bestaande medicijnen. Het moet bijvoorbeeld effectiever zijn, minder bijwerkingen hebben of leiden tot lagere behandelingskosten. De ontwikkelingsfase van nieuwe medicijnen is risicovol en alleen bij succes wordt er rendement gemaakt.

Een van de bedrijven waarin we via LSP investeren is EtheRNA , een Belgisch bedrijf dat op een innovatieve en gepersonaliseerde manier het lichaamseigen immuunsysteem versterkt en gebruikt voor het herkennen en doden van kankercellen. In de strijd tegen kanker is immuuntherapie het nieuwe wapen.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Gezondheid