Home Blogs van a.s.r. Ontlast je zonnepanelen: geef vogelpoep geen kans

Ontlast je zonnepanelen: geef vogelpoep geen kans

24 juli 2018

Heb je zonnepanelen? Ze kunnen je bij mooi weer veel energie opleveren. Maar bij schade of rendementsverlies kunnen ze je ook energie kosten. Vogelpoep zorgt regelmatig voor verlies van rendement. Wat moet je dan doen?

Maak je zonnepanelen schoon

Als je het maximale rendement uit je zonnepanelen wil halen, maak ze dan regelmatig schoon. Ook al zijn ze in principe zelfreinigend een spoelen ze schoon dankzij een flinke regenbui, toch levert het schoonmaken een extra rendement van 3 tot 5% op.

Inspecteer de zonnepanelen een paar keer per jaar. Let dan vooral op dikke plakkaten vogelpoep. Een grote klodder zorgt voor een rendementsverlies tot 5%. Verwijder het belangrijkste vuil door de zonnepanelen nat te maken met de tuinslang, zeker als het gevaarlijk is om zelf je dak te betreden. Zo verwijder je niet alle viezigheid, maar wel de ergste. Gebruik trouwens géén hogedrukreiniger, dan kan er water tussen de cellen en het glas komen.

Is je dak makkelijk en veilig bereikbaar? Gebruik dan warm water met een speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar elk schoonmaakmiddel, je wil niet de zelfreinigende laag van de zonnepanelen aantasten. Ook zonder schoonmaakmiddel kan even afsponzen al goed genoeg zijn.

Hier lees je meer over het schoonmaken van je zonnepanelen.

Wat is er verzekerd?

Zonnepanelen maken onderdeel uit van je huis. Als je hebt aangegeven dat je zonnepanelen hebt, dan zijn ze meestal tegen dezelfde risico's verzekerd als je huis. Als door schade de zonnepanelen niet meer werken, dan is het rendementsverlies niet verzekerd. Schade die ontstaat door gebrek aan onderhoud of verkeerd reinigen is vaak ook niet verzekerd.

Meer informatie?

Wil je meer weten over zonnepanelen verzekeren? Neem dan contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Duurzaam wonen