Home Blogs van a.s.r. Verklein je ecologische voetafdruk

Verklein je ecologische voetafdruk

31 januari 2019

De gemiddelde Nederlander gebruikt 6,2 hectare van de aarde, terwijl er eigenlijk maar 1,8 hectare per persoon beschikbaar is. Het is dus belangrijk om te proberen je voetafdruk te verkleinen. Dat kan je doen door te recyclen, door minder vlees te eten en door minder gas te verbruiken. Maar wist je dat je je ecologische voetafdruk ook kunt verkleinen door op te letten welke verzekeringen je afsluit?

Let op beleggingen

Elke maand betaal je voor je verzekeringen. Je inboedelverzekering, je autoverzekering, noem maar op. Het geld dat je betaalt aan je verzekeraar wordt niet opgespaard alleen voor jou, het wordt ingelegd in een grote pot. Dit geld wordt belegd, om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg geld is om jou én anderen te betalen wanneer je dit nodig hebt.

Waarom is het nou zo belangrijk om op te letten welke financiële instelling je kiest? Omdat jouw ecologische voetafdruk enorm vergroot als jouw geld belegd wordt zonder rekening te houden met klimaatverandering, gezondheid, natuur, mensenrechten en dierenwelzijn (om maar enkele voorbeelden te noemen).

Hoe dan?

Hoe kom je erachter waar jouw bank of verzekeraar in belegt? Dat zou je kunnen doen door het beleid te bestuderen, jaarverslagen te lezen en te controleren of ze zich hier in de praktijk wel aan houden.

Gelukkig kan het ook een stuk eenvoudiger: check De Eerlijke Verzekeringswijzer. Zij hebben eenvoudig inzichtelijk gemaakt wat financiële instellingen doen met jouw geld. En of ze hun intenties echt naleven. Hier kun je lezen wat wij doen met de verzekeringspremies.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren