Home Blogs van a.s.r. vitality spelen Met deze wielerkleding ben jij ieder weertype de baas

Met deze wielerkleding ben jij ieder weertype de baas

20 juli 2021

Goede wielerkleding en uitrusting is onmisbaar, zowel voor ervaren als net beginnende wielrenners. De juiste benodigdheden maken wielrennen een stuk leuker en je gaat er ook nog eens harder door fietsen. Wie wil dat nou niet! Welke kleding en uitrusting heb je nodig bij welke temperatuur? En wat droegen ze vroeger op de fiets? Wij vertellen je er alles over.

Waarom speciale wielerkleding?

Je hebt het je ongetwijfeld wel eens afgevraagd: waarom hebben wielrenners speciale kleding en uitrusting nodig? Fietsen in hardloopkleding gaat ook prima toch? Er zijn drie redenen waarom wielrenners speciale wielrenkleding aanschaffen: comfort, snelheid en meegaan met de mode.

  • Comfort
    Wielrenners zitten vaak lange tijd op de fiets. Daarom dragen zij bijvoorbeeld een fietsbroek met zeem erin. De zeem voorkomt een geïrriteerde huid en schuurplekken. Daarnaast helpt het bij het tegengaan van zadelpijn. Het is een soort kussentje voor je kont!
  • Snelheid
    Een wieleroutfit is een stuk aerodynamischer dan andere sportkleding, waardoor je sneller fietst. Met een strak fietsshirt heb je veel minder luchtweerstand dan wanneer je mouwen wapperen in de wind. En snelheid is alles voor wielrenners.
  • Mode
    Mode is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij wielrenkleding. Toch willen ook wielrenners er graag goed uitzien op de fiets.
Heb jij je eerste wielrenoutfit uitgezocht?
Welke wielrenkleding heb je nodig bij welk weer?

Welke wielerkleding en uitrusting je precies nodig hebt, ligt vooral aan het weer. Hieronder vind je de kleding die je nodig hebt bij iedere temperatuur en eventuele andere benodigdheden. Zo ga jij altijd goed voorbereid de fiets op!

Bij iedere temperatuur
Bij koud weer Andere benodigdheden
 fietsschoenen winter fietsschoenen en overschoenen sportvoeding en energiedrank
fietsbroek met zeem en korte pijpen wielershirt met lange mouwen telefoon: voor de veiligheid als je verdwaalt
wielershirt met korte mouwen wielerbroek met lange mouwen gereedsschapset: reserveband en bandafnemer (2)
fietshelm wielerjack + regen en/of windjack zadeltasje
fietssokken windstopper bij koude snijdende wind fietsnavigatie
fietshandschoenen (voor comfort en veiligheid bij vallen) fietshandschoenen (vooral onmisbaar bij langere ritten) Apple Watch of Fitbit om snelheid en hartslag te meten
  fietsbril  
  muts, sjaal, nek-, been-, armwarmer  
 

Liever te warm dan te koud
Het is soms lastig inschatten welke fietskleding je precies nodig hebt. Niet iedereen heeft het even snel warm of koud. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat je het liever te warm dan te koud kan hebben. Door te koud gekleed op de fiets te stappen loop je namelijk risico op blessures. Twijfel je of die arm- of beenwarmers wel echt nodig zijn? Trek ze dan gewoon aan en berg ze onderweg op als het toch te warm is. 

Nog een handige vuistregel: voelt het bij het wegrijden licht fris aan? Dan zit je waarschijnlijk precies goed en ben je na een paar kilometer lekker warmgedraaid.

Op zoek naar mooie nieuwe routes om te fietsen?

Wielerkleding vroeger en nu

Wielerkleding was niet altijd zo goed afgestemd op alle soorten weer. Ook droegen wielrenners lang niet zoveel verschillende kledingstukken. Tot de jaren ‘80 van de vorige eeuw was wielrenkleding standaard gemaakt van wol. Dat was natuurlijk lekker warm in de winter, maar een stuk minder comfortabel in de zomer. Wat moeten ze het warm hebben gehad!

Eerste helmen en handschoenen
De wollen kleding was niet het vreemdste waarin wielrenners vroeger rondreden. Dat waren de bijzondere fietshelmen en -handschoenen. De helmen waren niet meer dan een paar leren riemen naast elkaar met een leren cirkel rondom je hoofd die alles bij elkaar hield. Van de handschoenen werden simpelweg de topjes afgeknipt, om zo de grip op het stuur te verbeteren.

Moderne wielrenkleding
Wollen fietskleding is alweer even verleden tijd. Wielerkleding is tegenwoordig gemaakt van synthetische- en elastische stoffen die goed ademen en ook veel warmte geven. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken dat je onderweg onderkoeld of juist oververhit raakt.

Spaar voor leuke wielerkleding met a.s.r. Vitality

Kom in beweging en verdien Vitality Punten. Deze wissel je in voor een wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse beloning. Bijvoorbeeld wekelijkse cadeaubonnen van onder andere Intersport en Bol.com óf maandelijkse cashback voor je Apple Watch of Fitbit. Superhandig om je wielerkleding mee aan te schaffen of alle andere gear die je nodig hebt tijdens het wielrennen! 

Meer weten?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality