Home Blogs van a.s.r. Zzp’er, zo regel je inkomen voor als je arbeidsongeschikt raakt

Zzp’er, zo regel je inkomen voor als je arbeidsongeschikt raakt 

18 januari 2022

Meer dan 60% van de zzp’ers heeft niets geregeld voor als hun inkomen wegvalt. Dat blijkt uit onderzoek uit 2021. Zzp’er Sara (40) behoort sinds kort niet meer tot die groep. “Vroeger dacht ik: ‘dat regel ik later wel’. Nu is de tijd aangekomen om dingen te regelen voor het geval ik arbeidsongeschikt raak en daardoor niet meer kan werken. Maar ook voor wanneer ik niet meer ‘wil’, werken. Want ik wil op een gegeven moment ook gewoon met pensioen.”

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check

Sara was op zoek naar meer vrijheid in haar werk. Daarom besloot ze haar vaste baan te verruilen voor een bestaan als zzp’er. Missie geslaagd: drie jaar later is ze heel blij met haar leven als ‘zelfstandige zonder personeel’. Waar ze minder blij mee is, is de onzekerheid die het freelance bestaan met zich meebrengt. Zo kan haar inkomen plotseling wegvallen als ze arbeidsongeschikt raakt. En natuurlijk het ‘later’-vraagstuk: waar val je op terug als je met pensioen gaat?

Ik had een maandsalaris als reserve, maar dat was het.

Sara

Had je een financiële buffer?

“Ik had niet echt een financiële buffer toen ik voor mezelf begon. Dat wil zeggen: ik had een maandsalaris als reserve, maar dat was het. Aan de andere kant was die noodzaak er ook niet zo. Ik wist dat er meteen een mooie klus op me lag te wachten. Hierdoor was ik de eerste vier maanden verzekerd van werk én een fijn salaris.”

Lees ook: 3 pensioentips voor vrouwelijke zzp’ers

Hoe zei je vaarwel tegen de pensioenregeling? 

“Eerlijk gezegd stond ik niet stil bij het feit dat er een einde was gekomen aan 15 jaar pensioenopbouw via een werkgever. Tot een half jaar terug heb ik nooit gekeken hoeveel pensioen ik had opgebouwd. Toen ik dat uiteindelijk deed, schrok ik behoorlijk. Het is niet veel. De teller staat op € 1.300 per maand inclusief AOW-uitkering. Als ik daar mijn vaste lasten van aftrek, houd ik maar een paar honderd euro per maand over. Daar ga ik het niet mee redden.”

Meer verhalen & tips?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.

Mocht ik arbeidsongeschikt worden, dan keert het broodfonds me twee jaar lang elke maand netto € 1.500 uit.

Stel je raakt arbeidsongeschikt, wat dan?

“Ik heb (nog) niks geregeld voor arbeidsongeschiktheid via een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar helemaal onvoorbereid ben ik ook weer niet. Sinds een half jaar ben ik aangesloten bij het broodfonds. Dat vind ik naast een bijzonder sympathiek initiatief ook een prettig vangnet. Elke maand betaal ik € 65. Mocht ik arbeidsongeschikt raken, dan keert het broodfonds me twee jaar lang elke maand € 1.500 (netto) uit. Dat is – mede door het inkomen van mijn partner – net genoeg het hoofd boven water te houden.”

Wist je dat je als zzp’er straks verplicht bent om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten? Lees er meer over in dit blog: 4 x wat het regeerakkoord betekent voor je financiële gezondheid.
Heb je nog meer financiële vangnetten?

“Mijn partner en ik hebben een koophuis met een lage hypotheek en relatief veel overwaarde. Ook lossen we - wanneer het kan - tussentijds af om de vaste lasten naar beneden te brengen. We hebben goede hoop dat de overwaarde van ons huis over een aantal jaar ook een impuls geeft aan ons pensioen, zeg maar. Ook heeft mijn partner een levensverzekering op zijn naam staan, dat is er ook nog.”

Of extra aflossen op je hypotheek voor jou interessant is, hangt af van je persoonlijke situatie en je wensen. Ontdek de voor- en nadelen extra aflossen op de hypotheek.

Dat het nu tijd is om proactief met mijn pensioen aan de slag te gaan, is een feit.

Sara

Hoe wil je je pensioen opbouwen? 

“Weet je wat grappig is? Als je 40 bent, realiseer je je ineens dat pensioen langzaam maar zeker dichterbij komt. Dat was stap 1. Actie ondernemen is stap 2. Ik zie eigenlijk twee opties. Optie één: ik blijf als zzp’er werken en zet elke maand geld opzij voor mijn pensioen. Waarschijnlijk door een combinatie van sparen en beleggen. Optie 2: ik treed over een tijdje weer in loondienst waardoor ik via een werkgever mijn pensioen opbouw. Natuurlijk blijf ik liever als zzp’er werken, maar ja, dan moet er wel genoeg geld in het laatje komen. Voor nu én later.”

Let op: als je (even) geen pensioen opbouwt, ontwikkel je mogelijk een pensioengat. Dit is het gat tussen wat je hebt opgebouwd aan pensioen en wat je later nodig hebt. Ontdek hoe je een pensioengat dicht met vijf pijlers.

Maak je je zorgen over je inkomen?

“Soms maak ik mij wel eens druk, omdat ik (nog) niet alles heb geregeld. Het broodfonds geeft me wel een zekere mate van rust. Daarnaast hebben we gelukkig ook het inkomen van mijn partner waar we op terug kunnen vallen. Dat het nu tijd is om proactief met mijn pensioen aan de slag te gaan, is mij duidelijk. Aan het eind van dit jaar wil ik een start hebben gemaakt. Dat heb ik met mezelf afgesproken!”

Lees ook: hoe zzp’ers Marleen, Niki, Elle en Froukje hun pensioen regelen.

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit