Met de bus gaan is een duurzame manier van reizen en nu kun je ook duurzaam wachten op de bus! Steeds meer bushokjes zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen en hebben groene daken. Dankzij Utrecht volgen meer gemeenten met het aanpassen van hun bus- en tramhaltes. Deze groene daken fleuren niet alleen het straatbeeld op, ze zijn ook nog eens goed voor de natuur én biodiversiteit.
In de zomer van 2019 kregen bijna alle bushokjes in Utrecht een dak van sedum. Dit zijn groene en bruinrode vetplantjes die de lucht filteren, fijnstof opvangen, regenwater vasthouden, verkoelen tijdens warme dagen en de biodiversiteit in de stad bevorderen. Ideaal voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten!
De duurzame hokjes in Utrecht zijn ontworpen door Reclame Bureau Limburg (RBL Outdoor). Zij plaatsten 316 bushokjes met een sedumdak en 100 bushokjes met zonnepanelen. Alle haltes hebben ledverlichting, een zitje van bamboe en een bodemplaat van gerecycled beton. "RBL hoopt mensen te stimuleren om ook een steentje bij te dragen aan duurzame oplossingen", schrijft het bedrijf op de eigen site.
Het project dat ontstond in Utrecht bewijst maar weer hoe je een groot probleem als verstedelijking ook klein kan aanpakken: begin bij de bushokjes en maak die duurzaam. Klein beginnen, maar wel met een groots effect! Want het viel ook de rest van de wereld op.
Niet alleen andere gemeenten in Nederland passen hun tram- en bushaltes aan, zoals Heerlen en Amsterdam. Ook wereldsteden - van Melbourne tot Mexico-City - hingen aan de lijn met het Utrechtse gemeentehuis. Media uit alle uithoeken van de wereld schreven over onze stad: ‘Bus stops into bee stops’, kopt Lonely Planet, ‘Bienenhaltestellen’, zegt het Duitse RTL en ‘A gift to the honey bee’, schrijft de Britse krant The Independent.
In Nederland weten we wel hoe we verstedelijking en vergroening met elkaar verbinden. Beton en bomen, stenen en struiken, gebouwen en gewassen, grijze garages en... groene bushokjes!
En het mooie van die bushokjes? Ook inwoners van grote steden raken geïnspireerd om bij te dragen aan een duurzame en gezonde stad. In zoverre, dat het aantal subsidieaanvragen voor een groen dak is verdubbeld. Want: zo’n groen dak, dat willen de bewoners ook! Een sedumdak is om verschillende redenen milieuvriendelijk en daarom is het mogelijk om subsidies aan te vragen. In de grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag worden sedumdaken zelfs tot 50% gesubsidieerd.
De beplanting van een dak levert weinig extra gewicht op, omdat sedumplantjes maar een paar centimeter grond nodig hebben. Daarbij overleeft het plantje zowel extreme hitte als kou en heeft het weinig water nodig. Het is dus ook nog eens makkelijk te onderhouden! En in de zomer is een begroeid dak 30 graden koeler dan een zwart dak. Een lekker koel huis dus.
Wat denk jij? Wil je ook zo’n groen dak boven je hoofd? Kijk op de site van je gemeente of je in aanmerking komt voor een subsidie.