Home Blogs van a.s.r. Broeikaseffect verminderen met koeien op zeewierdieet

Broeikaseffect verminderen met koeien op zeewierdieet

23 mei 2019

Veeteelt draagt sterk bij aan het broeikaseffect. Zo produceren koeien en schapen bij het verteren van gras en ander plantaardig voedsel grote hoeveelheden methaan. Dat komt in de lucht door winden, maar vooral door boeren en tijdens het ademen. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar alternatieve ingrediënten voor veevoer, waardoor de uitstoot van broeikasgassen in deze sector zou kunnen worden verlaagd. Een dieet met bijvoorbeeld zeewier zou de ecologische hoefafdruk van de koe al flink kunnen verminderen.

Om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. Maar dan niet morgen, maar gewoon vandaag. Zoals investeren in onderzoek naar het verminderen van het broeikaseffect door zeewier in veevoer. Bekijk wat a.s.r. nog meer doet op Dit is de tijd van doen.

Zeewier doet wonderen

Methaan is als broeikasgas 25 keer schadelijker dan CO2. Een koe produceert dagelijks zo’n 500 liter methaangas. Australische onderzoekers ontdekten dat als je 2% zeewier aan veevoer toevoegt dit de methaanuitstoot met tenminste 25% terugdringt. Het gaat hier om een specifieke roodalg die luistert naar de naam Asparagopsis taxiformis. Dit bijzondere wier zou voor een revolutie in het terugdringen van het broeikaseffect kunnen zorgen.

Clean Cow

De wereldwijde veehouderij is volgens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen, dat is bijvoorbeeld net zo veel als de transportsector. Om klimaatverandering tegen te gaan wordt daarom veel onderzoek gedaan naar beter veevoer met minder methaanuitstoot. Ook bij het Nederlandse DSM werken ze hier aan onder de naam Clean Cow, waardoor de uitstoot van methaan met 30% wordt verminderd. Daarom investeert a.s.r. in innovatieve ondernemingen zoals DSM.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Dit is de tijd van doen